Imagináció (KIP)

Sikerpszichológus
magán pszichológus Budapesten
-önismeret, önbizalom, siker

Imagináció (KIP)

Az imagináció szó elképzelést, képzeletet jelent. Alapja a relaxált tudatállapot. Amikor imaginálunk, szabadjára engedjük a képzeletünk áramlását, amely során belső képeket tapasztalunk. Az ily módon imaginált képek forrása a tudattalan.

Az imaginációk viszonylag függetlenek a tudatos gondolkodástól, az akaratunktól, tehát szabadon keletkeznek, ezért a képzelet szabadon áramolhat, és megjeleníthet érzelemmel telített képeket, eseményeket. Ezekben a képekben aztán megjelenhetnek a jelenben vagy a múltban a kliens számára fontos átélt események, személyek, átélt traumák. Sokszor már egyetlen imaginációs gyakorlat is elég ahhoz, hogy egy évek óta tartó rémálom-sorozatnak vége legyen. Nagyon fontos belátásokhoz juttathat önmagunkról. A terápiás helyzetben az imagináció egy speciális módon, módosult tudatállapotban (transz) zajlik. A terapeuta segít elérni ezt a tudatállapotot, majd miután a kliens elérte ezt a tudatállapotot, a terapeuta bizonyos hívószavakkal segíti a klienst. Ezekkel a hívószavakkal a tudattalan mélyebb területein lévő konfliktust, problémát okozó élmény elérhetővé válik a kliens számára. Majd a terápiás folyamat során egyre inkább kezelhetővé, könnyebben elviselhetővé, majd feldolgozhatóvá válik, ami a tünetek enyhülését, megszűnését, tehát a gyógyulást jelenti.

A kliens nincs egyedül a folyamat során, a terapeuta végig kíséri, ezért a kliens biztonságban van. A kísérés azt is jelenti, hogy a terapeuta jelen van, de nem irányít, a kliens szabadon irányíthatja a folyamatot. Minden  imagináció után egy mélylélektani irányultságú beszélgetés segítségével történik az imagináció során tapasztaltak átdolgozása, az ezekkel kapcsolatban felmerült érzések, gondolatok megbeszélése, tisztázása. Ily módon tudatosodnak az élmények.

 

Önismeret, önbizalom, stresszcsökkentés, pánik, depresszió, allergia kezelés, pszichológus magánrendelés Budapesten - budapesti pszichológus

WeblapÉpítő